Suhomesnati izdelki

V ponudbi ohranjamo izključno domače vzrejeno svinjino. Prašiči so od malega v naši reji, pasejo se na prostem, kjer jih krmimo z veliko zelenjave.

Vse suhomesnate izdelke zorimo  »v velbu«, v naši skoraj 400 let stari kleti in sicer po postopku, ki ga je gospodar Izidor potrpežljivo izpopolnjeval skozi dolga leta. 

Zanimivost: Svoji štiristoletni kleti pravimo velb, sicer pa ta pojem najdemo tudi kot kraško ime za shrambo.

Pršut

Pršut je gotovo eden najbolj znanih posebnosti Krasa in je že prerasel v simbol za kulinarično specialiteto, pa tudi za gostoljubje in veselje v dobri družbi.

Do dobrega pršuta pa ne pridemo kar tako; izbrano meso, edinstveno kraško podnebje in pozornost veščega pridelovalca so zagotovilo, da vam lahko postrežemo z vrhunskim narezkom. Pri nas stegna naših prašičev nadvse skrbno pripravimo in jih skozi faze soljenja, počivanja in zorenja po posebnem družinskem postopku ponudimo za vaš užitek. 

Potrpežljivosti nam gotovo ne manjka, saj naši prašiči dosegajo visoko kilažo in se zaradi tega meso suši dalj časa. Tri leta in pol, včasih štiri, potrebuje to meso, da dozori v izjemni pršut, s katerim vam postrežemo na Turistični kmetiji Škerlj.

Ma vam povemo, da se tako visoko staran pršut kar topi v ustih! 

Že na prvi pogled pa lahko opazimo tudi kristale tirozina (bele pikice), ki so znak kakovosti in zorenja pršuta.

Ostali suhomesnati izdelki

V vrstah pod stropom velba ne pozabimo na prato (kare), vratovino (bržola), panceto, salame in pleče (ljubitelji dobrega sušenega mesa prav gotovo pridete na svoj račun).

Ti izdelki so prvenstveno namenjeni v užitek gostom ob obisku naše kmetij, višek pa z veseljem ponudimo gostom za domov (po predhodnem dogovoru).