O nas in naši kmetiji

Dobrodošli na turistično kmetijo Škerlj

O nas in naši kmetiji

Turistična kmetija Škerlj v vasi Tomaj na gričku Tabor, ki je po prepričanju mnogih srce Krasa, saj tukaj dozori najboljši teran zaradi posebne rdeče zemlje imenovane terra rossa (jerovica).

Kras je dežela terana, pršuta in kraške burje, ki nam daje poseben pečat.

V rodbini Škerlj (po domače Roskeni) se s kmetijstvom ukvarjamo že več stoletij. Prvi zapisi o naši družini segajo v leto 1630 in od takrat se Škerljevi preživljamo z vinogradništvom, pridelavo sadja in zelenjave ter s čebelarjenjem.

Sedanja glava rodbine je oče Izidor, gospodar kmetije, ki je na svoji poklicni poti kot mesar nabiral bogate izkušnje in znanja, te pa sedaj preliva v izdelke, na katere smo zelo ponosni. 

S soprogo Milojko sta leta 1995 zakorakala na pot turizma in ponudbo domačih kulinaričnih specialitet. Da bi gostom lahko ponudili popolno doživetje Krasa in naše kmetije, smo uredili s prenovo kraške domačije tudi prenočišča.

S Primožem, ki je po poklicu prometnik, kalil se je pa kot poklicni športnik, skrbita za kmetijo, njeno vino, mesnine in čebele.

Oče Izidor je zelo ponosen na svoje hčere Ireno (ekonomistko in strastno kolesarko), Anjo (krajinsko arhitektko in ljubiteljico šivanja) in Tejo (živilka z izjemno pekarsko žilico, ki je vzrok za čudovite torte).

Irena, Anja in Teja skrbijo za kulinarično ponudbo iz kakovostnih izdelkov in pridelkov domače kmetije.

Vsi člani rodbine smo hvaležni za vse naravne danosti, v katerih živimo, ter z velikim spoštovanjem do narave obdelujemo, pridelujemo in predelujemo njene plodove. 

Družinske vrednote prenašamo na svoje potomce na enak način, kot smo jih prejeli – s skupnim delom in medsebojnim spoštovanjem.