Kaj vse vam nudi naš kraj

Turistična kmetija Škerlj se nahaja sredi vasi Tomaj, ki že od osmega stoletja pred našim štetjem pušča globoko sled tako po svoji upravni, gospodarski in kulturni vlogi kot po sadovih trdega in zavzetega stoletnega dela njenih prebivalcev.

Skozi Tomaj se proti daljni Komposteli vije tudi svetovno znana Jakobova pot.

Živimo na Krasu, posebnemu delu sveta med najbolj severnimi vodami Sredozemlja, Vipavsko dolino in Brkini, kjer je po podzemnih jamah in rekah ponikalnicah še moč zaznati korenine časa, po vetrovnih tleh rdečkaste prsti pa občudovati plodove rodovitne narave.

Kras nas je oblikoval z vetrom, soncem, prstjo in vodo, pa vas lahko gostimo v lepi in značilni kraški vasi z nezmotljivo kraškim značajem.

Le kdo ni slišal za Srečka Kosovela in njegove pesmi?

V vasi še vedno stoji domačija Kosovelovih, poleg njega pa med znamenite vaščane štejemo še vrsto kulturnih in zgodovinskih velikanov. (Več o Tomaju: Tomaj - Karra, odkriti skriti Kras;  Zgodovina Tomaja – Župnija Tomaj (rkc.si))

Tomaj je vpet tudi v omrežje kolesarskih poti. Sprehajalci si ob vseh letnih časih (je to res?) lahko privoščijo stik s pokrajino po številnih poteh, ki se vijejo tod mimo.

Ena takih je Pot Srečka Kosovela, ki mimo Kosovelove domačije popotnika popelje tudi do jame Pustov hram (več na Pot Srečka Kosovela | Visit Kras).

V neposredni bližini Tomaja so Štanjel, Lipica, Škocjanske jame, Trst z Miramare in Devinom, Postojnska jama in Predjamski grad ter lepote nikoli povsem ukročenega Krasa.